Svijet
0

Sjeverna Koreja zaprijetila nuklearnim ratom protiv SAD-a

FENA
Sjeverna Koreja će odgovoriti na preventivni američki vojni napad "uništavanjem udara i nuklearnim ratom", javili su u ponedjeljak državni mediji te zemlje pojačavajući svoju ratobornu retoriku.

Korejska Centralna novinska agencija, pozivajući se na neimenovanog "analitičara" novina Rodong Sinmun, optužila je Sjedinjene Države za povećani vojni pritisak na izoliranu komunističku zemlju.

Sjevernokorejska prijetnja odmazdom, koju obično prenose mediji pod državnom kontrolom, došla je u vrijeme američkih zvaničnih izvještaja da Pjongjang pokazuje znakove priprema za testiranje dugometnog projektila.

"Vojska i narod DPRK-a sada su u potpunosti spremni da odgovore na preventivni napad nemilosrdnim poništavajućim udarom i nukleranim ratom kao moćnim stredstvom nuklearnog odvraćanja", navodi se u izvještaju. DPRK je akronim zvaničnog imena Sjeverne Koreje - Demokratske Narodne Republike Koreje.

U izvještaju se optužuje Washington za jačanje vojnog pritiska na tu zemlju vojnim vježbama, masivnim gomilanjem oružja i zračnom špijunažom - razmještanjem novih špijunskih aviona u Južnoj Koreji.