Svijet
0

Sjeverna Koreja zaprijetila dosad neviđenim nuklearnim udarima

FENA
Walter Sharp (Foto: AP)
Walter Sharp (Foto: AP)
Sjevernokorejska vojska zaprijetila je Južnoj Koreji i SAD-u "dosad neviđenim nuklearnim napadima" i optužila je dvije zemlje da pokušavaju srušiti njen komunistički režim, javila je službena novinska agencija Sjeverne Koreje KCNA.

"Oni koji žele srušiti sistem u Sjevernoj Koreji, igrali oni glavnu ulogu ili pasivnu ulogu, bit će žrtve dosad neviđenih nuklearnih udara nevidljive vojske", rekao je vojni glasnogovornik, a prenosi agencija.

To upozorenje, posljednje u nizu, upućeno je nakon objave nepotvrđenog izvještaja od 19. marta u južnokorejskim novinama Dong-A Ilbo u kojem se navodi da će se dužnosnici SAD-a, Južne Koreje i Kine sastati u Kini idućeg mjeseca kako bi razmotrili planove za moguću političku pobunu u Pyongyangu.

Diplomati iz Južne Koreje i SAD-a stalno pozivaju Pyongyang da se vrati međunarodnim pregovorima kako bi se okončali nuklearni programi u toj zemlji. Sjeverna Koreja navodno ima dovoljno plutonija za nekoliko desetaka atomskih bomba. Južnokorejski mediji javljaju da je Seul, u saradnji sa SAD-om, napravio nacrt plana vojnih operacija ako će se morati nositi s hitnim slučajevima u Sjevernoj Koreji.

Sjeverna Koreja optužuje SAD da namjerava srušiti njihov režim, ali Washington to konstantno negira. Kina, Japan, Rusija, Južna Koreja i SAD su pokušavali uvjeriti Sjevernu Koreju da odustane od nuklearnog oružja, ali ona je od pregovora odustala prošle godine.

General Walter Sharp, glavni zapovjednik američke vojske u Sjevernoj Koreji, upozorava na "slabu ekonomiju te zemlje, pothranjenost u vojci i među običnim stanovništvom, ali i njihovo nuklearno naoružanje".

"Nagla promjena vlasti u toj zemlji mogla bi dovesti do destabilizacije, ali i velike nepredvidljivosti njihovih budućih akcija", rekao je Sharp, prenose u petak agencije.