{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sjeverna Koreja uvela obavezan vojni rok za žene od 17 do 20 godina

Klix.ba
31.1.2015. u 19:15
123
118
Sjeverna Koreja uvela obavezan vojni rok za žene od 17 do 20 godina
123
Sjeverna Koreja uvodi vojni rok za mlade žene s ciljem da ojačaju oružane snage ove zemlje, kazao je izvor iz ove države za DailyNK.
Foto: AFP
Foto: AFP


Aplicirat će žene od 17 do 20 godina, a otvoreni su i mobilizacijski uredi u svakoj provinciji i gradu. U toku je implementacija.

"Prošle godine primili smo naredbe za sve žene koje su završile srednju ili visoku školu da se prijave za služenje vojnog roka. Preliminarna istraživanja i testiranja su obavljena i otvoreni su uredi. Služenje vojnog roka žena treba početi u aprilu", rekao je izvor iz Sjeverne Hamkyung provincije.

Testiranjima se utvrđuje da li postoje fizički problemi ili da li kandidat boluje od zaraznih bolesti. Minimalna visina tražena za žene koje će služiti vojni rok ili biti zaposlene u vojsci je spuštena na 142 centimetra 2012. godine, ali ovo pravilo nije striktno.

Do sada su žene u Sjevernoj Koreji služile vojsku na volonterskoj bazi, dok je vojni rok bio obavezan samo za muškarce. Sve žene/djevojke koje su maturirale imaju rok do aprila da se prijave, dok one koje već rade a imaju manje od 20 godina imaju rok do augusta. Očekuje se da žene neće služiti isti vremenski period kao i muškarci.

Dok muškarci imaju obavezni vojni rok 10 godina, kod žena je on limitiran do 23. godine, što znači da ako počnu služiti vojni rok u 17. godini njihova služba traje samo šest godina.

Vojska se nada da će ovako motivirati i ojačati svoje redove te smanjiti stopu smrtnosti djece i smanjenu stopu rođenja.

Izvor je i kazao kako se na fakultet neće moći upisati žene koje nisu odslužile vojni rok, a iznimka su samo izuzetno nadareni studenti iz posebnih škola. Ova odluka zabrinula je naciju ove vrlo tajanstvene zemlje jer su žene ključni hranitelji svojih porodica koje rade razne vrste poslova.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: