Traže da SAD prekinu vojne vježbe
0

Sjeverna Koreja uputila prijetnje američkom generalu

SRNA
Sjeverna Koreja upozorila je danas komandanta američkih snaga u Južnoj Koreji generala Jamesa Thurmana na "nesrećno uništenje" ukoliko SAD nastave sa redovnim vojnim vježbama sa Južnom Korejom, koje su zakazane za početak marta.

Sjevernokorejska novinska agencija KCNA javila je jutros da je šef vojne delegacije te zemlje Pak Rim-su u u selu Panmunjom unutar demilitarizovane zone, poslao upozorenje generalu Thurmanu što je veoma rijetko direktno obraćanje američkom oficiru.

"Bolje imajte na pameti da se oni koju izazivaju rat suočavaju sa nesrećnim uništenjem", navodi Pak, nazivajući vježbe "bezobzirnim".

SAD i Južna Koreja najavile su 21. februara da tokom marta planiraju velike vojne vježbe, samo nekoliko sedmica nakon što je Sjeverna Koreja trećom nuklearnom probom izazvala porast tenzija u regionu.

U saopćenju koje je danas objavila Komanda kombinovanih snaga navodi se da će godišnje vojne vježbe početi 1. marta i tokom mjesec dana bit će izvršeni vazduhoplovni, kopneni i pomorski manevri pod nazivom "Foal Eagle".

Pyongyang je nedavno pokrenuo korake kojim iskazuje svoju vojnu moć. Sjeverna Koreja 12. februara izvršila je treću i najsnažniju nuklearnu probu do sad. U decembru je lansirala satelit u svemir i taj postupak kritičari smatraju da je prikrivena proba balističke rakete.

Prijetnja je upućena u vrijeme kada SAD i druge zemlje razgovaraju o kaznenim mjerama protiv Sjeverne Koreje zbog nuklearne probe izvršene 12. februara protivno rezolucijama Vijeća sigurnosti UN koje Pyongyangu zabranjuju nuklearne i raketne aktivnosti.

Sjeverna Koreja je karakterisala nuklearnu probu, koja je treća od 2006. godine, kao odbrambeni čin protiv američke agresije. Pyongyang optužuje Washington za "neprijateljstvo" jer predvodi napore za kažnjavanje te zemlje zbog lansiranje rakete u decembru. SAD smatra da je Pjongjang tada izvršio tajnu raketnu probu.