Raste zabrinutost
33

Sjeverna Koreja testirala dalekometni projektil koji bi mogao pogoditi Aljasku

Klix.ba
Američke vlasti su potvrdile da je Sjeverna Koreja testirala dalekometni projektil za koji neki eksperti vjeruju da može pogoditi Aljasku.

Američki državni sekretar Rex Tillerson je sjevernokorejski test nazvao "novom eskalacijom prijetnje" te je upozorio da Washington nikad neće prihvatiti Sjevernu Koreju s nuklearnim naoružanjem.

Pyongyang je u utorak potvrdio da je uspješno testirao interkontinentalni balistički projektil (ICBM), međutim, većina eksperata i dalje smatra da Sjeverna Koreja i dalje nema dalekometno nuklearno oružje. Kao odgovor na test SAD i Južna Koreja su jutros provele zajedničku vojnu vježbu. Dvije zemlje su saopćile da su vježbe pokazale spremnost.

Sjeverna i Južna Koreja su tehnički još uvijek u ratu, jer je Korejski rat koji je trajao od 1950. do 1953. godine završen primirjem.

Tillerson tvrdi da je potrebna "globalna akcija kako bi se spriječila globalna prijetnja", a upozorio je svaku zemlju koja omogući ekonomsku i vojnu korist Sjevernoj Koreji ili u potpunosti ne implementira rezoluciju UN-ovog Vijeća sigurnosti da će time "pomoći i podržati opasan režim".

SAD su zatražile hitan sastanak UN-ovog Vijeća sigurnosti kako bi se raspravljalo o ovom problemu. Taj sastanak će biti održan danas.