Uprkos zabranama
12

Sjeverna Koreja snabdijeva Siriju materijalom za izradu hemijskog oružja

Klix.ba
Žrtve napada hlornim gasom u Ghotui (Foto: EPA-EFE)
Žrtve napada hlornim gasom u Ghotui (Foto: EPA-EFE)
Sjeverna Koreja počela je slati u Siriju opremu koja bi mogla biti korištena za izradu hemijskog oružja, pišu američki mediji navodeći izvor iz UN-a.

Ventili, cijevi i pločice otporne na kiselinu, termometri i druga oprema koja je otporna na visoke temperature su među materijalom u isporuci. U UN-ovom izvještaju koji još nije objavljen navodi se kako je Pjongjang poslao svoje specijaliste za projektile u objekte za izradu oružja u Siriji, piše New York Times.

Ovi navodi su objavljeni nakon izvještaja da su sirijske snage koristile hlorni plin u napadu, što vlada negira. S druge strane, Sjeverna Koreja je pod nizom sankcija zbog svog nuklearnog programa.

Krajem 2016. godine i početkom 2017. godine poslano jer pet isporuka putem kineske trgovinske firme, piše Wall Street Journal. To je samo dio opreme koju navodno šalju već godinama.

Osobe koje Pjongjang šalje u Siriju se vode kao sportski treneri i atletičari.

Sirija je potpisala Konvenciju o hemijskom oružju 2013. godine kojom se obavezala da ne koristi hemijsko oružje u ratu, iako je nakon toga koristila sarin u Ghotui i nervni gas u Khan Sheikhounu u kojem je ubijeno stotine ljudi.