|

"Sjeverna Koreja se priprema za dolazak novog vođe"

"Sjeverna Koreja se priprema za dolazak novog vođe"
0
F
FENA
6.12.2010. u 21:07
1
komentara
0

dijeljenja
"Sjeverna Koreja se priprema za dolazak novog vođe" Robert Gates (Foto: AP)
Američki ministar odbrane Robert Gates potvrdio je u ponedjeljak da je cilj nedavnih "provokacija" Sjeverne Koreje jačanje pozicije budućeg vođe sjevernokorejskog režima.
"Mislim da je opći osjećaj i ono što mi vidimo u provokacijama Sjeverne Koreje dio tranzicije u trenutku kada Kim Jong-il priprema svoga sina da zauzme svoje mjesto", rekao je Gates o Kim Jong-unu, promoviranog prije dva mjeseca u dobi od 27 godina u generala s četiri zvjezdice i potpredsjednika Nacionalnog povjerenstva odbrane.

Potapanje južnokorejskog ratnog broda u martu, otkrivanje postrojenja za obogaćivanje urana i bombardiranje otoka Yeonpyeonga urađeno je „izgleda kako bi pokazalo da je sin čvrst i jak“, rekao je Rober Gates marincima na nosaču aviona u Omanskom moru.

Sjeverna Koreja je u prošlosti izazivala krize, a zatim nudila dijalog, dodao je on.

"Sjevernokorejci su preduzeli provokativne akcije. Naljute cijeli svijet, a zatim predlažu pregovore i sad se nalazimo još jednom u istoj situaciji", kazao je Gates.

"Mislim da moramo razmisliti o putu kojim treba krenuti kada je riječ o Sjevernoj Koreji. Niko ne želi rat na Korejskom poluotoku."

Gates je dodao da SAD treba da "sarađuju s Kinezima i drugima da vide kako bi se doprinijelo stabilnosti režima u Pyongyangu".
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...