|

"Prerano je za vojnu akciju u slučaju bombardovanja južnokorejskog otoka"

"Prerano je za vojnu akciju u slučaju bombardovanja južnokorejskog otoka"
0
F
FENA
23.11.2010. u 18:26
4
komentara
0

dijeljenja
"Prerano je za vojnu akciju u slučaju bombardovanja južnokorejskog otoka" Pentagon
Sjedinjene Američke Države smatraju da je "prerano" razmišljati o nekoj vojnoj akciji nakon što je Sjeverna Koreja bombardirala jedan južnokorejski otok, izjavio je u utorak glasnogovornik Pentagona pukovnik David Lapan.
"Pratimo situaciju i razgovaramo s našim saveznicima", dodao je on i precizirao da sekretar za odbranu Robert Gates treba u toku dana razgovarati sa svojim južnokorejskim kolegom, prenio je AFP.

Oko 28.000 američkih vojnika je raspoređeno u Južnoj Koreji, kao naslijeđe iz Korejskog rata od 1950. do 1953. "Washington pažljivo prati situaciju", dodao je on.

Sjeverna Koreja je u utorak ispalila desetak projektila na južnokorejski otok Yeonpyeong u Žutom moru i ubila dva vojnika, na šta je Seul odgovorio. Dvije zemlje se spore oko ove zone u kojoj je i ranije bilo incidenata.

"Ova vrsta incidenata povećava napetost na Korejskom poluotoku i svaki vojni incident između Sjevera i Republike Koreje je izvor zabrinutosti jer doprinosi nestabilnosti u regiji", ocijenio je glasnogovornik Pentagona.
Prijavi grešku


Komentari (4)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...