Lansirana s podmornice
7

Sjeverna Koreja potvrdila testiranje nove i dvostruko jače vrste balističke rakete

Dž. L.
Foto: KCNA/AFP
Foto: KCNA/AFP
Sjeverna Koreja potvrdila je kako je ispustila novu vrstu balističke rakete šireg dometa, što je velika eskalacija u odnosu na testove projektila kratkog dometa koje je provodila od maja ove godine.

Ispuštanje rakete koja je mogla nositi nuklearno oružje bilo je 11. test po redu koji je Sjeverna Koreja provela ove godine. Međutim, ova raketa bila je u stanju lansiranja s podmornice.

Inače, izuzetno je važna sposobnost lansiranja projektila s podmornice, jer znači da bi Sjeverna Koreja mogla lansirati rakete daleko izvan svoje teritorije.

Prema južnokorejskim zvaničnicima, raketa je preletjela otprilike 450 kilometara i dosegla nadmorsku visinu od 910 kilometara prije nego što je sletjela u more. To znači da je ova raketa preletjela dvostruko više u odnosu na visinu Međunarodne svemirske stanice u orbiti.

Foto: KCNA/AFP
Foto: KCNA/AFP

Nova sjevernokorejska raketa sletjela je u Japansko more, 200 kilometara od japanske teritorije. Ovaj test stigao je nekoliko sati nakon što je Sjeverna Koreja rekla da će nastaviti nuklearne pregovore sa SAD-om.

Inače, kako ističu japanski i američki zvaničnici, nova testiranja predstavljaju kršenje rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda koja Sjevernoj Koreji zabranjuje korištenje balističkih projektila.