U prisustvu Kima Jong-una
6

Sjeverna Koreja potvrdila da je obavila treći test hipersoničnog projektila

D. B.
Foto; KCNA
Foto; KCNA
Sjeverna Koreja je zvanično saopćila da je obavila još jedan test hipersoničnog projektila i to pod nadzorom lidera Kima Jong-una.

Državni mediji javljaju da je projektil ispaljen u utora te da je uspješno skrenuo i pogodio metu udaljenu oko hiljadu kilometara.

Riječ je o trećem navodnom testu sjevernokorejskog hipersoničnog projektila, a ovaj projektil je poseban po tome što duže može biti neotkriven u odnosu na balističke projektile.

Testiranje je posmatrao sjevernokorejski lider Kim Jong-un, a njegovo prisustvo znači da je tehnologija unaprijeđena. Ovo testiranje predstavlja potporu njegovim najavama novogodišnjih ciljeva koji predstavljaju jačanje odbrambenih mogućnosti zemlje.

Novo testiranje je uslijedio nakon što su SAD i još pet zemalja zajednički osudile prošlosedmično testiranje hipersoničnog projektila te zatražile od Sjeverne Koreje prekid destabilizirajućih aktivnosti u regiji.

Južna Koreja je u početku omalovažavala tvrdnje o testiranju hipersoničnog projektila, no kasnije je istakla da je došlo do "poboljšanja" u odnosu na prethodne testove.

Prvi test hipersoničnog projektila Sjeverna Koreja je obavila u septembru 2021. godine.