Svijet
1

Sjeverna Koreja: Posljednja runda sankcija predstavlja ratni čin

SRNA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Posljednja runda sankcija koje su UN uvele Sjevernoj Koreji su ratni čin i način za završetak blokade Pjongjanga, saopšteno je danas iz sjevernokorejskog Ministarstva vanjskih poslova.

U saopštenju koje je prenijela državna novinska agencija KCNA ističe se da su SAD "užasnute" nuklearnom silom i da postaju sve "uplašenije u svojim potezima da nametnu najteže do sada sankcije i da izvrše pritisak na Pjongjang".

Prema navodima u saopštenju, "nova rezolucija je način da se okonča ekonomska blokada Sjeverne Koreje".

"Smatramo ovu rezoluciju sankcija koja je djelo SAD i njihovih sljedbenika kao teško narušavanje suvereniteta Sjeverne Koreje, ratnim činom kojim se krše mir i stabilnost Korejskog poluostrva i regiona te stoga kategorički odbacujemo 'rezoluciju'", dodaje se u saopštenju.

U Vijeću sigurnosti UN u petak je jednoglasno usvojena rezolucija o uvođenju novih sankcija Sjevernoj Koreji zbog nedavne probe interkontinentalnog balističkog projektila.

Rezolucijom se pokušava ograničiti pristup Sjeverne Koreje prerađenim naftnim proizvodima i sirovoj nafti te prihodima te zemlje od radnika u inostranstvu.

Tekstom rezolucije uvedeno je ograničenje od 500.000 barela godišnje čime se zabranjuje skoro 90 posto izvoza prerađenih naftnih proizvoda u Sjevernu Koreju.