Zatvorili fakultete na 10 mjeseci
0

Sjeverna Koreja poslala studente na gradilišta

Sarajevo-x.com
Kim Jong-il
Kim Jong-il
Vlada u Pyongyangu je naredila svim fakultetima u Sjevernoj Koreji da otkažu nastavu do aprila iduće godine, izuzetak su samo oni studenti koji trebaju diplomirati u narednih nekoliko mjeseci i strani studenti.

Vlasti su saopćile kako će studenti fakultetske klupe zamijeniti radovima na građevini, odnosno biti će angažovani na građevinskim projektima u većim gradovima, kao i na radovima u poljoprivrednim regijama, piše The Telegraph.

Analitičari tvrde kako bi Japan mogao biti sljedeća zemlja koja će napraviti sličnu stvar.

Naime, narednih 10 mjeseti studenti bi trebali više raditi, a manje učiti kako bi pomogli ekonomskom oporavku zemlje. U saopćenju tamošnjih vlasti se navodi kako je cilj svega ovoga to da sjeverokorejanska nacija postane "velika, prosperitetna i moćna" u 2012. godine.

Veliki vođa Kim Jong-il će u decembru napuniti 70 godina, s toga je naredna godina izuzetno važna za njega. On se nada kako će tad svoju moć prebaciti u ruke svog sina Kim Jong-Una, te mu ostaviti ekonomski jaku i stabilnu državu. Međutim, prema nekim prognozama ovakav potez vlasti u Pyongyangu bi mogao izazvati studentske pobune.