Svijet
0

Sjeverna Koreja pokrenula nuklearni reaktor

Klix.ba
Yongbyon
Yongbyon
Satelitski snimci pokazali su kako je Sjeverna Koreja ponovo aktivirala svoj plutonijumski reaktor, tvrdi Istraživački institut SAD-a.

Reaktor od pet megavati na području Yongbyon nuklearnog postrojenja ugašen je 2007. godine. Sjeverna Koreja objavila je svoje planove o reaktiviranju reaktora u aprilu ove godine kao odgovor na prijetnje SAD-a i Južne Koreje o nukleranim i raketnim testiranjima.

Institut Johns Hopkins objavio je prije nekoliko mjeseci fotografije na "38 Northu" na kojim se vidi kako izgradnja postrojenja napreduje.

Reaktor može biti korištena za proizvodnju električne energije ali i materijala za proizvodnju nuklearnog oružja, čak šest kilograma plutonijuma godišnje od kojeg se mogu napraviti dvije bombe.

"Ponovno pokretanje reaktora je dio širenja programa kratkih nuklearnih i raketnih testova Sjeverne Koreje. Operativni reaktor omogućit će Pyongyangu da uspostavi proizvodnju plutonijuma najprije u malim količinama da bi vremenom imao veće zalihe nuklearnih bombi", rekao je Joel Wit, bivši službenik State Departmenta i urednik "38 Northa".

Ovaj brzi razvoj koji je došao u vrijeme zategnutih Sjeverne i Južne Koreje, te drugih svjetskih sila, mogao bi pritisnuti Washington da ponovo pokrene pregovore o razoružavanju s Pyongyangom koji su zamrznuti od 2009. godine.