Učestala praksa
11

Sjeverna Koreja otkrila detalje testiranja, projektil pogodio metu udaljenu 1.800 kilometara

D. B.
Foto: KCNA
Foto: KCNA
Sjeverna Koreja je zvanično potvrdila da je testirala dva dalekometna krstareća projeltila, kao i zemlja-temlja taktičke navodeće projektile u periodu od tri dana.

Južnokorejska novinska agencija KCNA javlja da su dalekometni projektili letjeli iznad Japanskog mora u utorak te da su pogodili metu na otoku udaljenu 1.800 kilometara. Ovim je, kako se tvrdi, unaprijeđena mogućnost odbrane zemlje.

Pyongyang je u četvrtak testirao zemlja-zemlja taktičke navodeće projektile koji su "dokazali da eksplozivna moć konvencionalne bojeve glave odgovara zahtjevima dizajna". Projektil se može lansirati s lansirnih kamiona i vozova, a povećana je i manevarska sposobnost.

Ukupan broj testiranja od početka 2022. godine sada iznosi šest.

Za razliku od testiranja hipersoničnog projektila sredinom januara, testiranja obavljena u utorak i četvrtak navodno nije posmatrao sjevernokorejski lider Kim Jong-un. Međutim, pojavile su se fotografije nastale tokom njegove posjete fabrici municije koja proizvodi "veći sistem naoružanja". Kim je navodno pohvalio fabriku zbog kolektivnih inovacija i napretka u proizvodnji velikog naoružanja.

Prošle sedmice je Pyongyang upozorio da bi mogao nastaviti "sve privremeno obustavljene aktivnosti" kao odgovor na nove američke sankcije i kontinuirane vojne vježbe s Južnom Korejom.

U srijedu je glasnogovornik američkog State Departmenta osudio testoranja smatrajući ih kršenjem brojnih rezolucija UN-ovog Vijeća sigurnosti te prijetnjom susjedima Sjeverne Koreje, kao i međunarodnoj zajednici.

Seoul je izrazio žaljenje zbog testiranja te je sazvao hitan sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost Južne Koreje.