Dovezen kući
41

Sjeverna Koreja oslobodila američkog studenta koji je u komi

Klix.ba
Otto Frederick Warmbier (Foto: EPA)
Otto Frederick Warmbier (Foto: EPA)
Sjevernokorejske vlasti su oslobodile američkog studenta Otta Fredericka Warmbiera, koji je osuđen na 15 godina teškog rada zbog pokušaja da ukrade propagandni poster iz hotela u Pyongyangu prošle godine, potvrdio je američki državni sekretar Tex Tillerson. Njegovi roditelji su rekli da je on u komi.

"Prema uputama predsjednika, osigurano je oslobađanje Otta Warmbiera iz Sjeverne Koreje. On će ponovo biti sa svojom porodicom", izjavio je Tillerson.

Warmbier je evakuisan preko američke vojne baze u Sapporu u Japanu, javlja Washington Post.

Zamjenik državnog sekretara Joseph Yun je otputovao u Pyongyang s ljekarima vojnim avionom prošlog četvrtka, a u Sapporo je s Warmbierom sletio u utorak navečer po lokalnom vremenu. Potom je nastavljen let za Cincinnati.

Warmbierovi roditelji su za AP potvrdili da je njihov sin u komi.

"Mi želimo da svjet zna da je naš sin doživio brutalnosti i teror tamošnjeg režima. On će konačno biti s ljudima koji ga vole", poručili su roditelji.

Warmbier je u komi više od godinu dana, a posljednji put se u javnosti pojavio na suđenju u martu 2016. godine. Njegovim roditeljima je rečeno da je doživio trovanje hranom nakon suđenja, a potom je uzeo tabletu za spavanje te se više nije probudio. Roditelji su saznali da je u komi tek prije sedam dana.

Warmbierovo hapšenje je objavljeno krajem januara 2016. godine, kada je navodno pokušao ukrasti propagandni poster kao suvenir za prijateljicu, koja ga je željela okačiti u crkvi. Novinarima je prije suđenja rekao da mu je ponuđen polovan automobil vrijedan 10.000 dolara ukoliko ukrade poster. Također mu je obećano da će, ako bude uhapšen i spriječen da napusti zemlju, njegova majka dobiti 200.000 dolara. Ponudu je prihvatio jer je njegova porodica bila u teškim finansijskim problemima.

Pyongyang ga je optužio za zločin protiv države na 15 godina teškog rada.