Veoma opasan po ljude
26

Sjeverna Koreja neuspješno testirala projektil, iznad Pyongyanga se stvorio toksični dim

D. B.
Najnoviji test sjevernokorejskog projektila nije bio uspješan, saopćila je vojska Južne Koreje.

Riječ je o projektilu ispaljenom s aerodroma koji se nalazi izvan Pyongyanga, ali zasad nije poznato o kojoj vrsti se tačno radi. S istog aerodroma je ranije obavljeno testiranje nekoliko projektila za koje Amerikanci tvrde da su interkontinentalni balistički projektili.

Najnoviji test je obavljen u vrijeme kada Sjeverna Koreja ubrzava tempo testiranja naoružanja.

Test je obavljen jutros po lokalnom vremenu, začuo se zvuk poput onog koji stvaraju veliki avioni, a potom i snažna buka nakon što je projektil pao. Na nebu se pojavio crveni dim. Stručnjaci tvrde da je dim karakterističan za neuspjela testiranja projektila te da je veoma otrovan za ljude.

Sjeverna Koreja je ove godine obavila devet testiranja projektila, uključujući novi interkontinentalni balistički projektil. Minimalni domet iznosi 5.500 kilometara, što znači da može pogoditi mete u SAD-u. Ovi projektili su dizajnirani da nose nuklearne bojeve glave.

UN je zabranio Sjevernoj Koreji da testira balističke projektile i nuklearno naoružanje te je uveo sankcije, ova zemlja je napustila program nakon što je predsjednik Kim Jong-un razgovarao s bivšim američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, no sjevernokorejski lider je 2020. godine saopćio da više ne namjerava održavati obećanje.

Pyongyang tvrdi da su se testiranja obavljena 26. februara i 4. marta odnosila na razvoj satelita.