Jasna poruka
32

Sjeverna Koreja lansirala balističke rakete nakon što je Blinken došao u Seul

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Sjeverna Koreja ispalila je balističke projektile kratkog dometa u more u ponedjeljak prvi put u dva mjeseca, dok je američki državni sekretar Antony Blinken posjetio Seul na konferenciji čiji je domaćin bio predsjednik Yoon Suk Yeol o unapređenju demokratije.

Vojska Južne Koreje saopćila je da je nekoliko projektila kratkog dometa preletjelo oko 300 km nakon što su ispaljene između 7:44 ujutro i 8:22 ujutro (22:44 do 23:22 GMT ponedjeljak) iz Pjongjanga, glavnog grada Sjeverne Koreje, sletjevši uz istočnu obalu.

Osudili su lansiranja kao "jasnu provokaciju" i rekao da dijeli informacije o njima sa Sjedinjenim Američkim Državama i Japanom. Japansko ministarstvo odbrane saopćilo je da su tri projektila lansirana i preletjela oko 350 km, s maksimalnom visinom od 50 km.

Japanski premijer Fumio Kishida osudio je lansiranja nakon što je obalna straža njegove zemlje također izvijestila o ispaljivanju, kako je rekla, balističkog projektila i navela da je već završio svoj let.

Japan je kasnije rekao da je otkrio nešto što je izgledalo kao drugo lansiranje balističke rakete od Sjevera, te da su obje pale izvan područja njegove ekskluzivne ekonomske zone.

"Niz akcija Sjeverne Koreje prijeti miru i sigurnosti naše regije i međunarodne zajednice i apsolutno je neprihvatljiv", rekao je Kishida, nazvavši lansiranje kršenjem rezolucija UN-a.

Vojska Sjeverne Koreje posljednjih je sedmica izvodila vježbe s konvencionalnim oružjem, koje je često lično nadzirao vođa izolirane države Kim Jong Un.

Demonstracija sile Pjongjanga dolazi netom nakon što su vojske Južne Koreje i Sjedinjenih Američkih Država prošlog četvrtka završile desetodnevne velike godišnje zajedničke vojne vježbe.

U nedjelju je južnokorejska vojska također mobilizovala marince, jurišne helikoptere i amfibijska jurišna vozila u vježbama usmjerenim na povećanje broja vojnika kako bi se ojačali zapadni otoci blizu morske granice sa Sjevernom Korejom. Sjever je granatirao otoke 2010.

Blinken je među visokim dužnosnicima iz cijelog svijeta koji sudjeluju na konferenciji Summit for Democracy koja počinje u ponedjeljak. Također će se sastati sa svojim južnokorejskim kolegom, ministrom vanjskih poslova Cho Tae-yulom.

Summit je inicijativa američkog predsjednika Joea Bidena s ciljem rasprave o načinima zaustavljanja demokratskog nazadovanja i erozije prava i sloboda diljem svijeta.

U svom posljednjem balističkom lansiranju 14. januara, Sjeverna Koreja ispalila je, kako je rekla, hipersoničnu raketu srednjeg dometa koja je koristila kruto gorivo kako bi testirala nove pogonske motore i pokretnu bojevu glavu.

Mjesec dana kasnije, lansirala je više krstarećih projektila sa svoje istočne obale, uključujući, kako je rekla, novu protubrodsku raketu.