Svijet
0

Sjeverna Koreja ispalila rakete u more, pokušala blokirati GPS

FENA
Sjeverna Koreja ispalila je rakete kratkog dometa u more i pokušala da blokira GPS sistem u Južnoj Koreji, izjavili su južnokorejski zvaničnici.

Zvanična sjevernokorejska novinska agencija KCNA jutros je objavila da je lider te zemlje Kim Jong Un izrazio "veliko zadovoljstvo" uživo posmatrajući probu novog raketnog sistema, ali nije navela kad i gdje je održana ta proba, prenosi agencija AP.

Zvaničnici južnokorejske vojske u petak su saopćili da je uočeno da je Pjongjang uz svoju istočnu obalu ispalio projektil zemlja-zrak, ali nije poznato da li su dva događaja povezana.

Pored toga, južnokorejski zvaničnici navode da pokušaj blokiranja GPS signala, koji je pokrenut u četvrtak, nije izazvao veće poremećaje u radu južnokorejske vojske, zrakoplovnog i brodskog saobraćaja, kao ni telekomunikacionih sistema.

Više od 130 ribarskih brodova je, međutim, prijavilo probleme sa svojim navigacionim sistemima, a neki od njih su morali da se vrate u luke, saopćilo je južnokorejsko Ministarstvo za mornaricu i ribarstvo.

Južnokorejsko ministarstvo odbrane je pokušaj blokiranja GPS sistema nazvao provokacijom koja ugrožava javnu sigurnost i funkcionisanje vojske u toj zemlji, dok je vojska Južne Koreje upozorila Sjevernu Koreju da odmah prekine te pokušaje ili će se suočiti s posljedicama.