Novi test
17

Sjeverna Koreja ispalila protubrodne projektile

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Sjeverna Koreja je ispalila nekoliko protubrodnih krstarećih projektila istočno od svoje obale, saopćila je južnokorejska vojska.

Južnokorejske vlasti tvrde da su projektili ispaljeni jutros u blizini grada Wonsana te da se zapravo radi o projektilima zemlja-brod kratkog dometa, koji su letjeli blizu 200 km prije nego su pali u vodu.

Sjeverna Koreja je ove godine izvela nekoliko testiranja balističkih projektila, neki nisu bili uspješni, ali su time prekršene sankcije UN-a.

Eksperti strahuju da ovi testovi ukazuju na napredak Pyongyanga ka konačnom cilju, a to je projektil koji može nositi nuklearnu bojevu glavu.

Međutim, posljednji test ne krši rezoluciju UN-ovog Vijeća sigurnosti, jer ona zabranjuje samo ispaljivanje balističkih projektila.

Glasnogovornik južnokorejske vojske Roh Jae-cheon je kazao da posljednje testiranje jasno pokazuje da Sjeverna Koreja želi pokazati svoju sposobnost da precizno pogodi veliki ratni brod.

Sjeverna Koreja je 29. maja s iste lokacije ispalila balistički projektil koji je letio blizu 450 km. Prošlog petka je UN-ovo Vijeće sigurnosti jednoglasno usvojilo novu rezoluciju kojom se nameću nove sankcije Sjevernoj Koreji.

SAD su povećale svoje prisustvo u regiji te su provele vježbe s Japanom i Južnom Korejom, ali su počele i postavljanje kontroverznog odbrambenog sistema u Južnoj Koreji pod nazivom Thaad. Proces je privremeno prekinut dok se ne obave određene analize.