Novi test
16

Sjeverna Koreja ispalila projektil u japanske vode

Klix.ba
Sjeverna Koreja je ispalila projektil srednjeg dometa prema Japanu, saopćili su zvaničnici američke vojske, prenosi BBC.

Radi se o projektilu koji je ispaljen s lokacije nedaleko od aerodroma Panghyona, a koji je letio 37 minuta prije nego je pao u Japansko more, saopćila je Američka pacifička komanda.

Japan je uložio protest, a premijer Shinzo Abe je kazao da ispaljivanje projektila jasno pokazuje da je prijetnja sada veća.

Pyongyang je povećao frekvenciju svojih testova projektila i nuklearnog naoružanja u proteklih nekoliko mjeseci, zbog čega su povećane tenzije. Južna Koreja je u utorak saopćila da je projektil lansiran u 9:40 sati po lokalnom vremenu te da je letio oko 930 km. Pao je u teritorijalne vode Japana koje predstavljaju ekskluzivnu ekonomsku zonu ove zemlje.

SAD su saopćile da projektil nije predstavljao opasnost po Sjevernu Ameriku.

Pyongyang je najavio da će danas "objaviti važne informacije".

Ovo je 11. detektovani test projektila ove godine, ali je njegov domet veći u odnosu na ranije testove. Sjeverna Koreja je ispaljivala projektile i u maju. Dva su ispaljena također prema Japanskom moru.

Pyongyang tvrdi da napreduje, ali eksperti i dalje nisu uvjereni da Sjeverna Koreja zaista ima mogućnost precizno naciljati i pogoditi određene mete interkontinentalnim balističkim projektilom ili minijaturnu bojevu glavu postaviti na takav projektil.