Problem u trećoj fazi
23

Sjeverna Koreja drugi put nije uspjela lansirati špijunski satelit

D. B.
Drugi pokušaj lansiranja sjevernokorejskog špijunskog satelita u svemir je propao, tri mjeseca nakon što je prvi završio u moru.

Lansiranje je obavljeno rano jutros, a do problema je došlo u trećoj fazi leta rakete. Ovaj satelit je izuzetno važan za sjevernokorejskog lidera Kima Jong-una, jer bi mu omogućio da preciznije prati eventualne nadolazeće napade te da planira svoje. Pyongyang je sada najavio novi pokušaj lansiranja u oktobru.

Južna Koreja je saopćila da je otkrila lansiranje rakete oko 3:50 sati po lokalnom vremenu te da je ona proletjela kroz međunarodni zračni prostor iznad Žutog mora između Kine i Korejskog poluotoka. Lansiranje je aktiviralo alarm u japanskoj prefekturi Okinawa, kojim je stanovništvo upozoreno da ostane u zatvorenom. Dvadeset minuta kasnije je alarm ugašen.

Japanski premijer Fumio Kishida je osudio lansiranje te je naveo da se ono kosi s rezolucijama UN-a. SAD zahtijevaju od Sjeverne Koreje da se suzdrži od "prijetećih aktivnosti" te su pozvale Pyongyang na ozbiljnu diplomatiju.

Međutim, iako je lansiranje bilo neuspješno, čini se da je Sjeverna Koreja ipak napravila napredak. Državna novinska agencija KCNA je navela da se ne radi o velikom problemu, a raketa je nosila satelit dalje u odnosu na prethodni pokušaj.

Kim će nastaviti s pokušajima sve dok ne uspije u svom naumu, a također napreduje s programom naoružanja odbijajući priliku da razgovara sa SAD-om.

Današnje lansiranje je uslijedilo nekoliko dana nakon što su američki, japanski i južnokorejski lideri boravili na historijskom samitu u Washingtonu, kao i nakon početka godišnjih zajedničkih vježbi SAD-a i Južne Koreje.