Obama u posjeti Evropi
0

FOTO / "Sjeverna Irska bi trebala biti primjer problematičnim zemljama"

Sarajevo-x.com
Američki predsjednik Barack Obama koji je došao u službenu posjetu u nekoliko evrospkih zemalja u ponedjeljak je boravio u Irskoj gdje je razgovarao sa premijerom te zemlje Endom Kennyjem, kao i sa Mary McAleese, predsjednicom Irske. Obama je izjavio da bi mirovni procesi u Sjevernoj Irskoj trebali služiti kao primjer problematičnim zemljama širom svijeta.

Obama je izjavio je također izjavio da su Amerikanci i Irci krvno povezani, te da "prijateljstvo i veza između te dvije države ne može biti jača".

"Očigledno je ta to nije samo pitanje strateškog interesa. To nije samo stvar vanjske politike, SAD i Irska su povezane porodičnim lozama, jer za milione Amerikanaca koja vuku porijeklo iz Irske ta zemlja i dalje simbolizira domovinu", rekao je Obama.

Premijer Irske je rekao Obami i to da će aerodrom u toj zemlji odakle polaze američki vojne letjelice za Afganistan, ostati otvoren i dalje za te namjene. Kenny je to opisao kao "nepromjenjivu politiku".

Osim diplomatskih razgovora, Obama je imao i drugih aktivnosti. Tako je sa irskim čelnicima zasadio drvo mira u Dablinu, dok je prva dama Michelle Obama imala manjih neugodnosti na aerodromu u tom gradu, pa su je fotografi snimili sa neurednom frizurom koju je pokvario jak vjetar.