{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sjeverna i Južna Koreja na "ivici rata"

F
6.9.2011. u 17:19
0
11
Sjeverna i Južna Koreja na "ivici rata"
0
Sjeverna i Južna Koreja na "ivici rata"
Seul
Sjeverna Koreja je optužila danas Južnu Koreju da kuje zavjeru kako bi uništila njen socijalistički sistem i poručila da takva politika gura međusobne odnose na ivicu rata.
Prema saopćenju koje je prenijela zvanična agencija KCNA, međusobni odnosi su postali toliko konfliktni da su na "ivici rata" zbog politike vlade u Seulu o "ujedinjenju putem apsorbiranja".

U saopćenju predstavnika Instituta za razoružanje i mir Ministarstva vanjskih poslova u Pjongjangu kaže se da je "konzervativni režim u Seulu" odbacio prethodni principijelni sporazum o ujedinjenju kroz federalni sistem.

Sadašnja strategija ima za cilj da onemogući nuklearno odvraćanje Sjevera i prisili ga da se "otvori i na kraju uništi", navodi se u saopćenju.

To je praćeno "zlobnim namjerama" vlasti u Seulu da vide kako se sistem njihovog susjeda urušava, prenio je AFP.

U saopćenju se kaže da napori Seula da osigura međunarodnu podršku za ujedinjenje putem apsorbiranja Sjevera predstavljaju "objavu rata".

Konzervativni predsjednik Li Mjung-Bak je nedavno naglasio potrebu da se zemlja pripremi za ponovno ujedinjenje poluotoka, koje je formalno podijeljeno od 1948. On je predložio i uvođenje poreza na Jugu radi priprema za takav događaj.

U junu Li je rekao da za ujedinjenje "neće biti potrebno dugo vremena", ali nije dalje objašnjavao.

Veze između susjeda su zahladile nakon dolaska Lija na vlast 2008. poslije administracije koja je naginjala ka ljevici i provodila politiku "otopljavanja" pružajući pomoć i angažirajući se u odnosima sa Sjeverom.

Svi kontakti i pomoć su potpuno prestali prošlogodišnjih oružanim incidentima na granici.

U ponedjeljak je jedna privatna grupa od oko 100 Južnokorejaca saopćila plan za otvaranje satelitske zabavne televizijske stanice koja ima za cilj da među stanovnicima Sjeverne Koreje propagira ponovno ujedinjenje.

Oni su rekli da će televizija "Ujedinjenje" ponuditi dramski i zabavni program koji će ljudi u izoliranoj komunističkoj zemlji moći tajno da gledaju.

Stanovnici dviju Koreja su tokom 60 godina razdvojenosti postali veoma različiti u osjećanjima, kulturi, stilu života, zato ova grupa smatra da im je potrebna kulturna razmjena kako bi se smanjile razlike.

Grupa kaže da će televizijski program pomoći ljudima na izoliranom Sjeveru da se osjećaju bližim njihovim sunarodnjacima na Jugu i pronađu više načina da se emotivno povezuju.

Oni planiraju da počnu s emitiranjem programa iduće godine nakon što prikupe od vlade i privatnih kompanija potrebnih 4,6 miliona dolara.

Sjeverna Koreja je decenijama nastojala spriječiti da strane vijesti i zapadna kultura dopru do njene teritorije, ali su piratski filmski DVD-i i muzički CD-i švercani iz Kine učinili južnjačku kulturu popularnom i među stanovnicima Sjevera.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: