Svijet
0

Predsjednik J. Koreje pozvao na saradnju sa sjeverom

FENA
Lee Myung-bak
Lee Myung-bak
Južnokorejski predsjednik Lee Myung-bak u ponedjeljak je pozvao na saradnju sa suparničkom Sjevernom Korejom i obećao ograničenu humanitarnu pomoć Sjevernokrejcima koji su u humanitarnoj krizi dok dvije zemlje pokušavaju da ostave po strani netrpeljivosti i pokrenu dijalog.

Govor južnokorejskog predsjednika na proslavi oslobađanja Korejskog poluostrva od kolonijalne vladavine Japana koja je trajala između 1910. i 1945. godine uslijedila je nakon diplomatskih razgovora između zvaničnika iz Sjedinjenih Država, Sjeverne Koreje i Južne Koreje koji imaju za cilj ponovo pokrenuti međunarodne pregovore na uvjeravanju Pyongyanga da napusti svoj program nuklearnog naoružanja, prenosi AP.

Lee je izjavio da Korejci dugo čekaju na ujedinjenje, uprkos ogorčenoj historiji neprijateljstava na poluostrvu. Iako izgleda kao tvrdolinijaš prema Sjevernoj Koreji, Lee je često nastojao pronaći balans između diplomatije i sile, nudeći dijalog kada se ukazivali bilo kakvi znaci pokazivanja dobre volje.

I totalitarni Sjever i demokratska Južna Koireja zalažu se za ideju ujedinjenja, ali svaka strana smatra svoj sistem vladanja vodećom snagom u eventualno jedinstvenoj Koreji.

"Jug i Sjever posljednjih 60 godina živili su u stanju konfrontacije. Sada se moramo odmaći od tih vremena i živjeti u doba mira i saradnje", izjavio je Lee u govoru koji je prenosila televizija.

Koreja je podijeljenja nakon okončanja japanske vladavine i tehnički je još u stanju rata jer je Korejski rat iz 1950-ih godina okončan primirjem a ne mirovnim sporazumom.