Svijet
0

Sjeverna Afrika nije sklona primanju novog američkog zapovjedništva

FENA
Američko izaslanstvo koje traži lokaciju za novo vojno zapovjedništvo u Africi naišlo je na hladan prijem tokom obilaska sjeverne polovice kontinenta ovoga mjeseca, sudarivši se s protivljenjem čak i u zemljama koje uživaju prijateljske odnose s Pentagonom, piše u nedjelju The Washington Post.

Alžir i Libija su zasebno isključile mogućnost da budu domaćinima planiranog afričkog zapovjedništva američkih snaga, poznatog kao AFRICOM, te dale do znanja kako su odlučno protiv da neka od njima susjednih zemalja to učini.

Američki diplomati su rekli kako su razočarani dubinom izraženog protivljenja, budući da je Busheva administracija posljednjih godina ojačala veze s obje zemlje u sigurnosnim pitanjima, navodi Post.

Maroko, koji je spominjan kao moguća lokacija za novo zapovjedništvo i jedan od jačih saveznika SAD-a u regiji, također nije pokazao pretjeranu dobrodošlicu američkom izaslanstvu. Ministarstvo vanjskih poslova odabacilo je kao "neutemeljene" tvrdnje opozicije da je vlada već ponudila domaćinstvo AFRICOM-u.

Rachid Tlemcani, profesor politologije na Alžirskom sveučilištu, kazao je kako krut odgovor vlada sjeverne Afrike održava protivljenje javnosti američkoj politici u toj dominantno muslimanskoj regiji.

"Ljudi na ulici ocjenjuju kako su njihove vlade već napravile previše nagodbi u ratu protiv terorizma na račun vladavine prava. Režimi shvaćaju da je ta ideja jako nepopularna", kazao je Tlemcani, suradnik bejrutskog Centra za međunarodni mir Zaklade Carnegie.

Administracija predsjednika Georgea W. Busha u veljači je obznanila namjeru da ove godine oformi zasebno zapovjedništvo za Afriku. Odgovornost za američke vojne operacije trenutno dijele Središnje zapovjedništvo u Tampi na Floridi i Evropsko zapovjedništvo u Stuttgartu u Njemačkoj.

Vođa izaslanstva Pentagona Ryan Henry, zamjenik podtajnika za politička pitanja, izjavio je kako bi glavna misija AFRICOM-a bila da stabilizira slabe ili siromašne zemlje, obučavajući lokalne snage sigurnosti i darujući humaniratnu pomoć.

AFRICOM bi bio sjedište i centar za planiranje, sa 400 do 1.000 ljudi, i ne bi značio stacioniranje dodatnih američkih snaga u Africi, rekao je Henry, dodajući kako još nije donijeta odluka o njegovoj lokaciji.

Dužnosnici Pentagona su obznanili kako je jedan od razloga za posvećivanje veće pozornosti Africi to što SAD s tog kontinenta uvozi sve više nafte i plina, te kako bi novo zapovjedništvo bilo jedan od ključnih elemenata nove strategije suprotstavljanja terorističkim prijetanjama u Africi, gdje su skupine povezane s Al-Qaidom sve prisutnije posljednjih godina na sjeveru i istoku kontinenta.

Od 2003. Pentagon je razvio regionalno antiterorističko partnerstvo s nekoliko siromašnih zemalja sjeverne Afrike, uključujući Mali, Niger, Senegal i Čad, gdje antiterorističku obuku lokalnih snaga sigurnosti provode manje skupine od 10 do 15 američkih instruktora, boraveći u zemlji po nekoliko mjeseci, čime se izbjegava veća vojna prisutnost.

Sjevernoafričko antiterorističko partnerstvo vodi State Department, prenosi Hina, a ono uključuje i gospodarske i humanitarne programe.

"Najbolji način da se grade strateški odnosi je kroz socioekonomske programe, koji nisu baš dobro finansirani", kazao je Tlemcani, zaključujući kako vlada SAD mora učiniti puno više na tim poljima prije nego preuzme važniju vojnu ulogu u Africi.