Sergej Lavrov
0

Sjedinjene države su imale pravo pokrenuti akciju u Pakistanu

FENA
Sergej Lavrov
Sergej Lavrov
Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov ocijenio je u jednom razgovoru, koji će biti objavljen u četvrtak, da su Sjedinjene Države imale pravo poslati jednu jedinicu u Pakistan a da ne obavijeste Islamabad da namjeravaju ubiti Osamu bin Ladena.

„Naš stav je vrlo jednostavan. Poslije 11. septembra 2001. godine Vijeće sigurnosti usvojilo je rezoluciju u kojoj se pravo na legitimnu odbranu jasno priznaje bez ikakvih ograničenja“, rekao je Lavrov u razgovoru za časopis Moskovske Novosti, na koji se pozova agenciju RIA Novosti.

„Ponavljam to da su oni koji su pokrenuli operaciju (kako bi uklonili Bin Ladena) imali zakonsku osnovu“, zaključio je on.

Pakistanski visoki zvaničnici osudili su nezakonitost američkih operacija budući da Islamabad nije bio obaviješten i stoga nije odobrio intervenciju.

Sumnja na zavjeru s Bin Ladenom, najtraženijim čovjekom na svijetu, koji je neprimijećen živio u Abotabadu, gradu garnizonu, pada na teret Pakistanu.

Ranije u srijedu, ruski predsjednik Dmitrij Medvedev, koji je u četvrtak u Moskvi primio pakistanskog kolegu Asifa Alija Zardarija, pozdravio je likvidaciju Bin Ladena pošto je njegova smrt imala “direktan utjecaj” na sigurnost Rusije.

Medvedev je također u novembru 2009. godine istakao da Rusija zadržava pravo da vojno intervenira bilo gdje u svijetu kako bi odbranila svoje građane u skladu sa zakonom usvojenim u to vrijeme.

“Polazimo od nepromjenljivog principa da naši državljani treba da budu zaštićeni u svim krajevima svijeta i da osjećaju iza sebe zaštitu države”, rekao je on.