Svijet
1

Sjećanje na poginule Bošnjake u Italiji tokom Prvog svjetskog rata: Sivi fesovi i srce junačko

Klix.ba
U gradu Asiagu u Italiji od 2. do 4. juna ove godine održana je ''Manifestacija mira i sjećanja (Melettagedenken) Meletta 2016.'' koja se svake godine obilježava na godišnjicu velike bitke na Monte Meletti (sjeverna Italija) kojom je Austro-Ugarska vojska ostvarila jednu od najslavnijih pobjeda u Prvom svjetskom ratu.

U obilježavanju 100. godišnjice su učestvovali članovi Udruženja austrijsko-bosanskohercegovačkog prijateljstva iz Austrije, Italije i Bosne i Hercegovine. U ime naše zemlje su prisustvovale delegacije iz Sarajeva i Bihaća. Općina Centar je i ove godine finansijski podržala obilježavanje ove manifestacije, a u ime Općine manifestaciji je prisustvovao predsjedavajući Vijeća Nedžad Ajnadžić.

Pored predsjedavajućeg Ajnadžića, obilježavanju godišnjice prisustvovao je i Sead Jusić, zamjenik ministra odbrane BiH, Salko Bukvarević, federalni ministar za boračka pitanja, te Nedžad Koldžo, načelnik Općine Novo Sarajevo.

Predsjedavajući Ajnadžić je naglasio da je delegacija naše zemlje zadovoljna što se na Monte Melleti u okviru 100. godišnjice obilježava i jedinstvo.

"Nosimo poruku mira i prosperiteta u našim zemljama, ali i u cijelom svijetu. Svi mi u cijelom regionu i svijetu trebamo postati iskrene sluge mira, a protivnici rata. Neka stanu topovi i puške u cijelom svijetu", poručio je Ajnadžić.

Ministar Bukvarević je kazao da mu je čast i zadovoljstvo što prisustvuje obilježavanju 100. godišnjice bitke na Monte Melleti.

"Ovdje smo da nastavimo kulturu sjećanja na sve poginule građane Bosne i Hercegovine, ali i svijeta sa porukom da se nikada i nikome ne dogodi rat", dodao je Bukvarević.

Inače, bitka na Monte Meletti se odigrala 7. juna 1916. godine, kada je poražena italijanska armija i u kojoj je poginulo 208 Bošnjaka različitih vjeroispovijesti, pripadnika Druge bosanskohercegovačke regimente austrougarske vojske, poznatije kao Bošnjačka regimenta.

Ova regimenta je jedna od najodlikovanijih jedinica u Austro-Ugarskoj vojsci, a njeni pripadnici su se poznavali po fesovima koji su bili sive boje u ratu, a crvene u miru. U čast svih pripadnika bosanskohercegovačkih pješadijskih regimenti koje su bile u sklopu Austro-Ugarske vojske, austrijski kompozitor Eduard Wagnes je komponovao vojni marš pod nazivom "Die Bosniaken kommen" (Bošnjaci dolaze), koji se i danas izvodi na svim vojnim manifestacijama u Austriji.