Svijet
460

Širom svijeta protesti podrške Gazi: U Melburnu se vijorila zastava s ljiljanima

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Dok u Pojasu Gaze traje privremeni prekid vatre građani zemalja širom svijeta okupljaju se na antiizraelskim protestima. Danas se u Londonu, Melburnu, Teheranu i drugim gradovima svijeta okupilo nekoliko desetina hiljada građana, javlja Anadolija. 

U Melburnu se okupilo blizu 10.000 građana koji su uzvikivali slogane poput "slobodna Gaza", "slobodna Palestina", "Izrael napolje". Demonstranti su također prozivali i kritikovali premijera Australije Tonija Abbotta i predsjednika SAD-a Baracka Obamu.

"Obama, ne pomaži izraelski genocid" i "stidi se Izrael, stidi se SAD", moglo se čuti od demonstranata. 

Ovim prosvjedima se priključili članovi etničkih manjina koji žive u Australiji. Među zastavama koje su se viorile na današnjim protestima mogla se vidjeti i zastava sa ljiljanima, prva zastava Republike Bosne i Hercegovine.

Protesti u Londonu

Antiizraelske proteste u Londonu oragnizovala su udruženja "Prijatelji al-Akse" i "Stop the War Coalition". Na hiljade ljudi se okupilo pred zgradom izraelske ambasade u Londonu odakle su otišli do zgrade Parlamenta. Demonstranti su uzvikivali slogane "sloboda za Palestinu", "zaustavite masakr u Gazi", "zaustavite izraelske napade na Gazi".

Protesti u Teheranu

U glavnom gradu Irana danas je također održan protest u znak podrške Gazi. Ispred sjedišta UN-a u Teheranu okupilo se oko 1.200 doktora medicine koji su protestovali protiv izraelskih napada na bolnice u Pojasu Gaze. Demonstranti su uputili pismo generalnom sekretaru UN-a Ban Ki-moonu u kojem od njega traže da obustavi napade na bolnice. 

Turska i Francuska

U nekoliko turskih gradova danas se okupilo nekoliko stotina građana koji su zahtjevali pravdu za palestinski narod. 

U Francuskoj je danas također bilo prilično napeto. Sud u Parizu danas je potvrdio odluku o zabrani protesta za podršku Gazi. Vlast je upozorila da će svi koji prekrše ovu zabranu biti procesuirani i kažnjeni. Policija je u Parizu pripremila 2.000 pripadnika policije kako bi spriječila bilo kakva okupljanja.