Svijet
0

Sirijski Taftanaz danas je grad duhova

Anadolija
Pobunjeničke snage Oslobodilačke vojske Sirije su u žestokim jedanaestodnevnim borbama u mjestu Taftanaz, u sirijskom gradu Idlibu, preuzele kontrolu u strateški važnoj vojnoj bazi sirijske vojske i zaplijenili ogromne količine oružja i municije.

No, to je bio i povod za žestoke artiljerijske napade sirijke vojske odane režimu predsjednika Bashara al-Assada na ovaj gradić, koji je u potpunosti devastiran i iz kojeg je u proteklom periodu izbjeglo više od 30.000 osoba, javio je dopisnik agencije Anadolija.

Devastirane zgrade i kompletna infrastruktura, dim i sporadične eksplozije koje prekidaju sablasni muk, postali su slikom nekad živopisnog Taftanaza, a danas grada duhova. Mali broj ljudi koji je ostao u gradu preživljava pravu dramu, jer u gradu nema osnovnih namirnica i potrepština.

U razgovoru sa novinarom agencije Anadolija, pobunjenici su kazali da su protekli dani bili veoma teški. Jedanaest dana žestokih sukoba, a potom i kiša artiljerijskih projektila svih kalibara su prestravili ovdašnje stanovnike i devastirali grad.

"Apsolutno je nevjerovatna činjenica da za ljude koji su izbjegli u šatorska naselja van grada i koji tamo vode golu bitku za život moramo reći da su sretni, jer u gradu je život postao nezamisliv", kazao je jedan od pobunjenika iz Taftanaza.