|

Daraya pretvorena u grad duhova

Daraya pretvorena u grad duhova
0
A
Anadolija
17.12.2012. u 11:54
3
komentara
0

dijeljenja
Daraya pretvorena u grad duhova
Sirijska vojska odana režimu predsjednika Bashara al-Assada već više od 21 mjesec, u pokušaju da uguši narodnu pobunu, razara gradove, ubija i protjeruje građane iz njihovih domova.
U razgovoru sa novinarom agencije Anadolija, lokalni novinar iz Damaska Habesh Darayi je kazao da Assadove trupe svakodnevno artiljerijskim projektilima bombardiraju damaška naselja, a da je naselje Daraya pretvoreno u grad duhova, da je potpuno razoreno, a svi stanovnici iz ovog naselja su protjerani.

Ističući da naselje Daraya u potpunosti kontrolišu pobunjeničke snage Oslobodilačke vojske Sirije, Darayi je kazao da mali broj stanovništva koji je ostao u svojim kućama već danima nema hrane, vode, struje i drugih neophodnih stvari za život. On je dodao da Assadova vojska baca i fosforne bombe iz aviona na naselje Daraya, čije ulice u potpunosti nadziru Assadovi snajperisti koji pucaju na sve što se kreće.

Darayi tvrdi da je 230 pripadnika odreda Narodnog fronta, oružane jedinice Assadove vojske, dezertiralo i prešlo u redove pobunjeničkih snaga što je, kako tvrdi Darayi, još više rasrdilo nemilosrdne Assadove artiljerce koji sa lica zemlje brišu kompletna naselja u glavnom gradu Sirije Damasku.

Uporedo s tim, i iz Revolucionarnog vijeća Sirije javljaju da su sukobi u Siriji nastavljeni nesmanjenim intenzitetom i da se danas najžešče borbe vode upravo u glavnom gradu Damasku u kojem je Oslobodilačka vojska Sirije izvela žestoke napade na zgradu Obavještajne službe.

U saopćenju se navodi da borbe između Assadove vojske i pobunjeničkih snaga traju na 102 lokacije u zemlji i da pobunjeničke snage zadaju velike udarce režimskim snagama koje, s druge strane artiljerijskim dejstvima razaraju kompletna naselja.
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-moon je izrazio zabrinutost intenziviranjem nasilja u Siriji u posljednjih nekoliko dana i pozvao sukobljene strane da „hitno zaustave krvoproliće i razaranje“.
Prijavi grešku


Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...