Sirija
1

Nakon žestokih borbi vladine snage zauzele Homs

Klix.ba
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Snage lojalne sirijskoj vladi su nakon nekoliko dana žestokih borbi uspjele zauzeti distrikt Deir Baalbeh te tako preuzeti kontrolu na gradom Homs od pobunjenika.

Jedna aktivistička grupa je prenijela vijest da su vladine snage nakon preuzimanja kontrole nad gradom ubile više od 200 civila, ali ove tvrdnje još nisu potvrđene od strane nezavisnih agencija. Prema izvještaju Lokalnog koordinacionog komiteta (LCC), opozicijske aktivističke grupe, stanovnici distrikta Deir Baalbeh su zatvoreni u jedno petrohemijsko postrojenje, gdje su ubijeni. Kako je rečeno iz LCC-a, među mrtvima ima i žena i djece.

Jučer je prema izvještajima mnogih agencija širom Sirije život izgubilo preko 400 osoba, a u gradu Homsu, koji ima izrazitu stratešku važnost, su vođene najžešće borbe od početka konflikta.

Borbe su vođene i u predgrađima Damaska, glavnog grada Sirije, gdje vladine snage već nekoliko sedmica pokušavaju uništiti pobunjenike, prenosi BBC.

Mirovni izaslanik Ujedinjenih nacija Lakhdar Brahini je nedavno upozorio da Siriju očekuje pakao ukoliko se ne pronađe odgovarajuće političko rješenje. Brahimi je nakon razgovora sa ruskim ministrom vanjskih poslova izjavio da je konflikt u Siriji postao mnogo nasilniji.

Strahuje se da bi nasilje moglo izazvati haos i u susjednim zemljama, kao što su Liban i Jordan, koji su preplavljeni sirijskim izbjeglicama.