Svijet
1

Sirijski pobunjenici zauzeli režimsko uporište u blizini Alepa

FENA
Foto: Arhiv/AFP
Foto: Arhiv/AFP
Pobunjenici u Siriji zauzeli su u ponedjeljak mjesto Han el-Assal, važno uporište režima Bashara al-Assada u regiji Alepa (na sjeveru zemlje), izvijestio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (OSDH).

Han el-Assal je također jedno od posljednjih uporišta režima u zapadnoj regiji Alepa, na granici s Turskom.

Ovo je mjesto oko kojeg su se 19. marta režim i opozicija međusobno optuživale da su izveli napad kemijskim oružjem, u kojem poginulo 30 osoba, prema bilansu OSDH-a i režima u tom periodu.

"Pobunjenici su preuzeli kontrolu nad Han el-Assalom, koji se strateški nalazi na zapadu pokrajine Alep", naveo je Opservatorij, spominjući predaju vojnika.

Sukobi su se nastavili na južnoj periferiji ovog mjesta, koje pobunjenici već mjesecima pokušavaju zauzeti.

Jedanaestog jula, UN je prihvatio poziv koji je sirijska vlada uputila dvojici njenih visokih zvaničnika da dođu u Damask na razgovore o upotrebi kemijskog oružja u sukobu.

Prema UN-u, Damask odbija optužbe istražitelja o upotrebi ovog oružja, koje su slične optužbama protiv sirijske vojske, kao optužbe Londona i Pariza u vezi incidenata u Han el-Assalu, kao i u Homsu, 23. decembra 2012. godine.

Zauzumanje Han el-Assala dolazi dan nakon najkrvavijeg dana od početka sukoba, sa 232 mrtvih, uglavnom pobunjenika (114), prema bilansu OSDH-a.