Ubijeno više od 90 ljudi
0

Sirijska vlada tvrdi da nije odgovorna za masakr u Houli

FENA
UN-ovi posmatrači potvrdili smrt preko 90 osoba (Foto: Arhiv/AFP)
UN-ovi posmatrači potvrdili smrt preko 90 osoba (Foto: Arhiv/AFP)
Sirijska vlada "nije ni najmanje" odgovorna za masakr u kojem su poginule 92 osobe u centralnom gradu Houli, rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Jihad el-Makdisi u nedjelju.

"Mi u potpunosti poričemo odgovornost za teroristički masakr izvršen nad našim narodom", rekao je Makdisi na pres-konferenciji.

On je dodao da je vlada naredila istragu i da krive "teroriste" za masakr u petak i subotu, javio je AFP.

"Postavili smo vojni i pravosudni odbor koji će voditi istragu o masakru. Rezultati će biti objavljeni za nekoliko dana", rekao je Makdisi.

On je također rekao da će specijalni izaslanik Arapske lige Kofi Annan doći u Siriju u ponedjeljak kako bi ponovo razgovarao s višim zvaničnicima.

Pozivajući se na "povratak dijalogu i pregovaračkom stolu", glasnogovornik je rekao:"Mi želimo mir i svako dobro Kofiju Annanu".

Glasnogovornik ministarstva je rekao da niti jedan sirijski tenk nije ušao u Houlu i da su vladine snage u gradu djelovale u samoodbrani.

"Došlo je do terorističkog napada u dva sata poslijepodne i trajao je do 11 sati navečer. Niti jedan sirijski tenk nije ušao u grad. Sirijske snage nisu napustile svoje položaje", rekao je on.

Reagirajući na pozive generalnog tajnika UN-a Ban Ki-moon da se povuče teška artiljerija i tenkovi s ulica, Makdisi je kazao da postoje kvartovi u kojima su osobe naoružane.

"Posmatrači ulaze u gradove i vide to svojim očima. Vlada ima pravo da zaštiti svoje građane", dodao je on.