|

Sirijska djeca fizički obilježena sukobima u zemlji

Sirijska djeca fizički obilježena sukobima u zemlji
1
A
Anadolija
6.1.2013. u 23:25
0
komentara
1

dijeljenja
Sirijska djeca fizički obilježena sukobima u zemlji Sestre Eye i Sidra (Foto: Anadolija)
Sirijska djeca doživotno će nositi ožiljke rana zadobijenih tokom oružanih sukoba u njihovoj zemlji, koji će ih zauvijek podsjećati na nesretne događaje koji su im obilježili djetinjstvo.
Sestre Eye i Sidra, koje su došle na liječenje u Tursku, primjeri su nemilosrdnog krvoprolića koje se odvija u Siriji.

Osmogodišnja Eye i njena dvanaestogodišnja sestra Sidra, ranjene su u zračnom napadu u Azezu. Njihovi bližnji su ih uspjeli dovesti do turske granice, odakle su, nakon ukazane prve pomoći prevezene u bolnicu u turskom gradu Gaziantepu.

Eye je imala teške povrede koje su rezultirale amputacijom podlaktice, a njena starija sestra Sidra imala je teške povrede od gelera u predjelu lica. Iako teško ranjene, one su "sretniji" dio porodice, budući da su im braća i sestre smrtno stradali u ranijim bombardovanjima.

U izjavi za agenciju Anadolija, Sidra je podsjetila da im je srušena kuća u zračnom napadu, te da joj je brat poginuo na licu mjesta.

"Sestra i ja smo bile ranjene, a onda su nas doveli ovdje i izliječili. Sve je prošlo. Liječnici i drugi pacijenti nam pomažu. Jako smo im zahvalni", rekla je ona, podsjećajući kako je druge članove porodice izgubila u ranijim bombardovanja Azeza.

Jedna od volonterki u bolnici Senemy Yilmaz, kazala je da su Sirijci u veoma teškom stanju. Ona je istakla da većina pacijenata iz Sirije, nema gdje otići nakon što napusti bolnicu, jer su sve bližnje izgubili u sukobima.

Rukovodilac bolnice doktor Idris Yildirim je kazao da dnevno prime oko 50 pacijenata iz Sirije.

"Ne naplaćujemo nikakve usluge Sirijcima, država plaća liječenje sirijskih pacijenata", izjavio je on, naglašavajući kako i ljekari često proživljaju izuzetno teške trenutke kada dođu u situaciju da moraju amputirati ekstremitete kod mlađih osoba.

Od početka sukoba u Siriji, koji su inicirani ustankom protiv režima predsjednika Bashara al-Assada u martu 2011. godine, smrtno je stradalo oko 40 hiljada ljudi, dok je više od stotinu hiljada Sirijaca ranjeno.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.