Organizacija Save the Children
32

Naoružane grupe u Siriji regrutuju djecu, koriste ih i kao ljudski štit

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Naoružane grupe u Siriji regrutuju sve više djece koja sudjeluju u sukobima. Ona se koriste kao čuvari, doušnici, borci, a u nekim slučajevima i kao ljudski štit.

Oko dva miliona djece u Siriji treba pomoć, a sukobi u ovoj zemlji utječu na sve aspekte njihovih života. Istraživači iz Turske su saznali da je su od četiri intervjuisana djetata čak tri izgubila voljenu osobu u sukobima. Mnoga djeca nemaju mogućnost liječenja i žive u nehigijenskim uslovima gdje je rizik od bolesti velik. Njihove se porodice bore da dođu do hrane čija cijena i dalje raste.

Obrazovanje je također uskraćeno jer je oko 2.000 škola uništeno ili su postale skloništa za raseljene osobe. Sirijska djeca su zaboravljene žrtve rata, suočavaju se sa smrću,traumama i patnjama, a uskraćena im je čak i osnovna pomoć. Jedino rješenje je završetak rata, saopćila je organizacija Save the Children.

Posljednji izvještaji govore da zaraćene strane u Siriji regrutuju djecu mlađu od 18 godina. Neke porodice su ponosne na to, dok su druga djeca prisiljena da sudjeluju u ratu. Djeca u dobi od osam godina se često koriste kao ljudski štit. Do sada je zabilježeno 17 smrtnih slučajeva djece koja su na neki način bila povezana sa naoružanim grupama. Također, mnogo ih je povrijeđeno, a neki od njih su invalidi.

Slično izvješće organizacije Save the Children je ranije objavio i UNICEF. Ova je organizacija upozorila na izgubljenu generaciju u Siriji. Navodi se da sirijska djeca znaju samo za nasilje, da im je uskraćeno obrazovanje te da će ožiljke rata nositi cijelog života. Oko 70.000 djece je izgubilo život tokom dvogodišnjeg konflikta, navodi UNICEF. Broj izbjeglica u susjednim zemljama iznosi više od milion.