Svijet
0

Sirija: Vojska i pobunjenici nastavljaju borbe u Maluli

FENA
Sirijska vojska je nastavila da se sukobljava s pobunjeničkim borcima za kontrolu kršćanskog sela Malula, blizu Damaska, prema zvaničniku sigurnosnih službi.

"Vojska je nastavila svoju misiju u Maluli. Ima još terorističkih džepova na sjeveru sela, u hotelu as-Safir i njegovoj okolini, kao i u brdima koja okružuju mjesto", rekao je novinskoj agenciji AFP zvaničnik sigurnosti, koji je želio ostati neimenovan.

Nakon početka pobune protiv predsjednika Bashara al-Assada u martu 2011. godine, koja se pretvorila u toku mjeseci u građanski rat, režim koristi riječ "teroristi" da bi opisao pobunjenike.

"Vojska ostvaruje izvjestan napredak", dodao je zvaničnik i precizirao da je bitka bila teška, jer ne dolazi u obzir, prema njegovom mišljenju, bombardiranje grada u kojem se nalaze poznate crkve i stare građevine.

Osim toga, teško je i fotografirati jer je stari grad izgrađen na obronku brda, čiji vrh kontroliraju pobunjenici, koji bi mogli pucati na vojnike u pokušaju da napreduju.

Nakon zauzimanja Malule, kršćansko stanovništvo je pobjeglo prema susjednom sunitskom selu Ain Tine i Damasku, u strahu od džihadista.

Malula, koja se nalazi pedesetak kilometara sjeverno od Damaska, strateško je mjesto za pobunjenike koji pokušavaju da stegnu omču oko Damaska i zaprijete glavnoj cesti koja povezuje glavni grad s Homsom, nešto sjevernije - ključni pravac za snabdijevanje režimskih trupa.

Većina kršćanskih stanovnika govore aramejski, jezik Isusa Krista.