Svijet
0

"Nevidljivi" neprijatelj u historijskom sirijskom gradu

Klix.ba
Reporter AFP-a bježi od snajpera (Foto: AFP)
Reporter AFP-a bježi od snajpera (Foto: AFP)
"Maalula, grad kulture i historije, želi vam dobrodošlicu", natpis je na ulazu u najpoznatiji kršćanski grad u Siriji. Ipak, kad zakoračite u ovo historijsko mjesto, gubite svaki osjećaj dobrodošlice.

Sirijska vojska se ovdje bori protiv nevidljivog neprijatelja - snajpera.

"Nikad ih nismo vidjeli, ali čujemo pucnje iz njihovih Dragunova", kaže jedan od vojnika dok se, držeći svoje oružje, krije iza zida. Dragunov je popularni ruski snajper.

Znak dobrodošlice (Foto: AFP)
Znak dobrodošlice (Foto: AFP)

Na automobilu parkiranom na cesti popucala su stakla, a vozač je mrtav. Njegove stvari leže razbacane na pločniku grada duhova. Novinari AFP-a, koji su se zatekli u ovom gradu, svjedoče da je na njih otvarana vatra i da nisu mogli izaći iza zaklona sve dok im nije u pomoć došlo oklopno vozilo.

Grad Maalula je smješten pod velikom stijenom, čiji vrh kontrolišu pobunjenici. Grad je strateški važan, te iako sirijska armija tvrdi da pod svojom kontrolom drže veći dio grada, pobunjenici im snajperima onemogućavaju kompletnu kontrolu. Bombardovanje kao opcija, kako kažu, ne dolazi u obzir jer su tu smještena historijska blaga.

Luk na ulazu u grad (Foto: AFP)
Luk na ulazu u grad (Foto: AFP)

Maalula ima blizu 5.000 stanovnika, ali taj broj varira jer porodice ljeti odlaze u Damask i druga mjesta u zemlji i inostranstvu.

Pobunjeničke snage su 9. septembra zauzele Maalulu, ali je sirijska armija samo tri dana poslije vratila kontrolu nad ovim gradom.

Maalula se nalazi na 55 km sjeverno od Damaska. Smatra se simbolom kršćanskog prisustva u Siriji. Među njegovim stanovnicima su i oni koji govore aramejski, jezik Isusa Krista. Naziv je dobio od riječi "maala", što na aramejskom znači "ulaz".

Oštećena crkva (Foto: AFP)
Oštećena crkva (Foto: AFP)

Ove godine grad prvi put za 14. septembar, dan Uzvišenja križa, nije bio ukrašen svjetlima, niti su se kršćanske i muslimanske porodice mogle vidjeti kako zajedno jedu i slave.

Luk na ulazu u grad je oštećen od detonacije auto bombe, kupola crkve Svetog Ilije je probušena, ali je veći dio grada ipak ostao netaknut.

"Ova bitka bi mogla potrajati jer se pobunjenici kriju u brdima i u hotelu Safir iznad grada", kaže jedan od pukovnika.