Među njima dvije žene
1

Sirija: U granatiranju poginulo najmanje 11 osoba

FENA
Foto: Agencija Anadolija
Foto: Agencija Anadolija
Najmanje 11 osoba, od kojih su dvije žene, ubijeno je u utorak u bombardiranju i pucnjavi vladinih snaga u pobunjeničkom gradu Harasta, u blizini glavnog grada Damaska, izvjestila je jedna sirijska nevladina organizacija.

"Jedanaest osoba, od kojih su dvije žene, ubijeno je u utorak u Harasti (10 kilometara sjeveroistočno od Damaska) u bombardiranju i pucnjavi snaga odanih predsjedniku Bašaru el-Asadu", precizirao je Sirijski opservatorij za ljudska prava.

"Režim pokušava da kontrolira Harastu, koji je od strateške važnosti jer se nalazi u blizini Barze, predgrađa istočno od glavnog grada", izjavio je Rami Abdel Rahman, predsjednik Opservatorija.

"Harasta se nalazi u regiji istočna Guta, gdje se utvrdio veliki broj pobunjenika, koji su nekoliko puta nanijeli gubitke režimskim trupama", dodao je on.

Rahman nije bio u mogućnosti da kaže da li su devet osoba, osim dvije žene, bili civili ili pobunjenici.

Od utorka ujutru sirijska vojska bombardirala je brojna mjesta pokrajine Damask, naročito Dumu, gdje je najmanje šest civila izgubilo život u bombardiranju i pucnjavi, prema Opservatoriju.

Opservatorij je izvjestio o smrti šest vojnika u napadu pobunjenika na jedan medicinski centar u gradu gdje su smješteni vojnici.

U utorak je širom Sirije ubijena najmanje 51 osoba, od kojih su 22 civila, prema bilansu Sirijskog opservatorija za ljudska prava, koji se bazira na širokoj mreži aktivista i ljekara.