Svijet
7

Sirija: Ruski avioni bombardovali položaje IDIL-a u Palmiri

Klix.ba
Ruske vlasti su saopćile da su borbeni avioni bombardovali položaje IDIL-a oko antičkog sirijskog grada Palmire.

Ruski avioni Su-25 su tokom zračnog napada uništili utvrdu, podzemni bunker i protuavionske topove, navodi se u saopćenju ministarstva odbrane. Aktivisti tvrde da su zračni napadi izvedeni u području oko obnobljenog dvorca iz 13. stoljeća, koji se nalazi zapadno od ruševina Palmire iz rimskog doba.

Aktivisti su dodali da je još uvijek teško procijeniti kolika šteta je pričinjena nakon zračnog napada.

Pripadnici IDIL-a su ranije uništili dva hrama stara više od 2.000 godina, slavoluk i pogrebne tornjeve otkako su protjerali trupe sirijske vlade u maju ove godine.

Teroristička grupa smatra da su takve strukture idolatrija, a UNESCO je to osudio i istakao da se radi o ratnom zločinu.

Ruski ministar odbrane nije rekao kada su izvršeni napadi na IDIL u Palmiri, ali aktivisti javljaju da se to dogodilo danas.

Dvorac u Palmiri, poznat kao Qalaat Shirkuh ili Qalaat Ibn Man, dio je UNESCO-ve svjetske baštine i nalazi se na vrhu brda, 150 metara iznad glavnih ruševina.

Njegova izgradnja je dugo pripisivana libanskom emiru Fakhr al-Dinu iz 17. stoljeća, no, arheolozi tvrde da je prvu tvršavu napravio emir iz Homsa al-Mujahid Assad al-Din Shirkuh II 1230. godine.

Prošlog je mjeseca saopćeno da su dijelovi dvorca oštećeni u napadu sirijske vojske.