{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


UNESCO upozorava: IDIL sistematski uništava drevne lokalitete

22.8.2015. u 08:30
12
51
UNESCO upozorava: IDIL sistematski uništava drevne lokalitete
12
Ekstremisti Islamske države u Siriji i Iraku provode brutalnu sistematsku destrukciju antičkih lokaliteta kakva nije zabilježena još od Drugog svjetskog rata, upozorila je generalna direktorica UNESCO-a Irina Bokova.


Posljednji u nizu uništenih lokaliteta je manastir u centralnoj sirijskoj provinciji Homs, star 1.500 godina.

Jedini način da svijet sada pokuša spriječiti prodaju pokradenih artefakata je da presječe tok kojim se militanti snabdijevaju, istakla je Bokova za AP.Manastir St. Elian srušen je uz objašnjenje da su se vjernici u njemu klanjali nekome drugom, a ne Bogu.

Prije uništavanja manastira u Homsu buldožerima IDIL je obezglavio 81-godišnjeg Khaleda Asaada, čuvenog stručnjaka za antiku i arheologa, te bivšeg direktora arhitektonsko-historijskog kompleksa u drevnom sirijskom gradu Palimiri.

Palmira prije dolaska IDIL-a (Foto: AFP)
Palmira prije dolaska IDIL-a (Foto: AFP)


Palmiru su IDIL-ovi pripadnici zauzeli još krajem maja, nakon čega se pojavila informacija da su grad minirali, te uništili nekoliko drevnih spomenika, među kojima je i statua Lava stara oko dvije hiljade godina. Ruševine Palmire se protežu na tri kilometra i nalaze se na spisku objekata svjetske kulturne baštine UNESCO-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: