Assad na potezu
0

Sirija prihvatila mirovni plan, Zapad skeptičan

Sarajevo-x.com
Homs (Foto: AA)
Homs (Foto: AA)
Zapadne sile su skeptične u vezi sa pristankom Vlade Sirije na mirovni plan koji je kreirao specijalni predstavnik UN-a, Kofi Annan. Američka državna sekretarka Hillary Clinton je rekla da će se sa oprezom ocjenjivati koraci predsjednika Bashara al-Assada.

"Imajući u vidu Assadovu prošlost neispunjavanja obećanja, posmatrat ćemo predanost mirovnom planu izbliza", rekla je Clinton, prenosi BBC.

Prije nekoliko dana iz UN-a su rekli da je broj poginulih ljudi u Siriji uvećan na 9.000 od početka nereda.

"Ukoliko je on spreman da zatvori tamno poglavlje sirijske historije, može to dokazati tako što će odmah narediti svojim vojnicima da prestanu pucati i tako što će se povući iz naseljenih regija", ponovila je Clinton.

Ostali predstavnici zapadnih sila su potvrdili da se slažu sa Clintonovom i očekuju da predsjednik Assad ispoštuje mirovni plan i dozvoli humanitarnoj pomoći da dođe do naseljenih krajeva Sirije.

Mirovni plan obavezuje Assada da povuče trupe i tešku artiljeriju iz naseljenih centara te dozvoli dvosatni prolazak humanitarne pomoći do gradova kojima pomoć treba. Plan podrazumijeva i puštanje onih koji su uhapšeni tokom nemira.