|

Sirija postavlja nagazne mine duž svojih granica

Sirija postavlja nagazne mine duž svojih granica
0
F
FENA
13.3.2012. u 14:42
2
komentara
0

dijeljenja
Sirija postavlja nagazne mine duž svojih granica Foto: Ilustracija
Sirijska vojska postavlja nagazne mine duž granice s Libanom i Turskom i u blizini puteva koje koriste izbjeglice koje bježe pred nasiljem, navodi Human Rights Watch u izvještaju objavljenom u utorak.
Grupa sa sjedištem u New Yorku zasnovala je izvještaj na svjedočenjima očevidaca i deminera, prenosi BBC.

Mirovni posrednik Ujedinjenih nacija (UN) i Arapske lige Kofi Annan doputovao je u Tursku i sastao se sa sirijskim opozicijskim ličnostima tokom svoje mirovne misije. On očekuje od zvaničnog Damaska da u utorak odgovori na njegove prijedloge za rješenje krize.

UN su u međuvremenu saopćile da je 230.000 Sirijaca pobjeglo iz svojih domova u proteklih godinu dana.

UN-ov Visoki komesarijat za izbjeglice saopćio je da je 30.000 ljudi pobjeglo u inostranstvo dok ih je 200.000 raseljeno unutar Sirije.

UN tvrde da je više od 8.000 osoba, od kojih su većina žene i djeca, poginulo od izbijanja antivladinih protesta.

Human Rights Watch je pozvao sirijsku vojsku da odmah prekine postavljati mine, nazivajući ih "vojno neefikasnim" oružjem koje će u narednim godinama ubijati uglavnom civile.

Grupa je saopćila kako joj je 28-godišnji bivši deminer sirijske vojske izjavio da su on i grupa njegovih prijatelja uklonili oko 300 mina iz regije Hasanijeh početkom marta, duž puteva koje koriste izbjeglice koje bježe prema Turskoj.
Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...