Sirija
0

Vojska bombardirala most kojim izbjeglice bježe u Liban

FENA
Sirijska vojska bombardirala je u utorak most u pokrajini Homs, u središnjem dijelu zemlje, koji je glavni put za prijelaz sirijskih izbjeglica, posebno ranjenika, koji bježe prema Libanu, saopćila je sirijska nevladina organizacija.

„Snage režima bombardirale su u utorak most u blizini Kuseira, u pokrajini Homs, koji koriste sirijske izbjeglice, posebno ranjenici, koje bježe u Liban“, izjavio je agenciji AFP Rami Abdel Rahman, šef Sirijskog opservatorija za ljudska prava, preciziravši da se most nalazi u blizini granice.

Prema njegovim riječima, most se nalazi u selu Rable, na granici s Libanom, i prelazi preko rijeke Oront, koja izvire u Libanu, prolazi sjeverozapad Sirije, zatim Tursku, prije nego što se ulije u Sredozemno more.

„Artiljerija je bombardirala most preko kojeg je prebačena Edith Buvier i svi ranjenici“, rekao je Hadi Abdulah, aktivist Glavne komisije sirijske revolucije koja se nalazi u Homsu.

„To je glavni tranzitni put za ranjenike“, dodao je.

Više od 1.500 Sirijaca, uglavnom žena i djece, sklonilo se u susjedni Liban tokom posljednjih 48 sati kako bi izbjegli sukobe u regiji Homsa, rekli su u utorak jedna zvaničnica UN-a i jedan sirijski aktivist na mjestu događaja.

Prema UNHCR-u, 7.058 sirijskih izbjeglica registrirano je u Libanu otkada je prije godinu dana izbila pobuna koju u krvi guši sirijski režim.