Svijet
0

Sirija: Poginulo 10 osoba u nizu zračnih napada i borbama

FENA
Homs (Foto: AA)
Homs (Foto: AA)
Sirijska vojska pokrenula je u utorak niz zračnih napada na nekoliko gradova koje brane pobunjenici, uprkos najave Ujedinjenih nacija (UN) obećanja Asadovog režima da će povući svoje trupe iz gradova do 10. aprila, saopćila je jedna sirijska nevladina organizacija.

Najmanje deset osoba izgubilo je život u sukobima širom zemlje, izvjestio je Sirijski opservatorij za ljudska prava.

U pokrajini Dera, na jugu zemlje, borbe između vojske i vojnih disidenata vodile su se prije zore u Inkhelu, dok su deseci autobusa koji su prevozili vojnike ušli u Dael, gdje se "stanovnici plaše nastavka kampanje hapšenja i pretresa", saopćio je Opservatorij.

Prema jednom aktivisti na licu mjesta Sayyedu Mahmudu "trupe su zapalile 14 kuća u Daelu", u istoj pokrajini.

  • U okviru njihove politike, u želji da izgladne narod, upali su u kuće, uništili namirnice, u pekarama su uništavali tijesto bacajući ga na ulice. Petnaest sati dnevno nema struje, dodao je on.

U Idlebu, na sjeverozapadu zemlje, "vođene su oštre borbe trupa i dezertera u blizini sela Taftanazea. Dva civila i najmanje četiri vojnika su tamo ubijena, a kuće zapaljene, saopćio je Opservatorij. Jedan civil je poginuo u pucnjavi u blizini sela Bsida.

U pokrajini Damask, slične borbe su se vodile u zoru u gradu Duma, dodala je nevladina organizacija.

Deseci autobusa koji su prevozili vojnike ušli su u Zabadani (47 kilometara sjeverozapadno od Damaska), gdje su izveli pretrese i hapšenja.

U pokrajini Homs, u centralnom dijelu zemlje, trupe su upale u regiju Hule, naveo je Opservatorij. U gradu Homsu tri civila su poginula od granata i pucnjeva iz mitraljeza

  • Nešto sjevernije, grad Rastane je jako bombardiran. Više od trideset autobusa sa sigurnosnim agentima i prorežimskom milicijom i više od trideset tenkova okružilo je regiju, rekli su aktivisti, spominjući veliki broj hapšenja, zapaljenih motora i krađa po kućama.

U glavnom gradu, aktivisti su u ponedjeljak navečer presjekli dugu ulicu u četvrti Maze, koja vodi na Trg Omeyada gdje su gorjele gume, saopćio je Lokalni komitet za koordinaciju.

Ulice u četvrti Kafar Suse i Nahr Aiša, također su bile odsječene.

Međunarodni izaslanik Kofi Annan izjavio je u ponedjeljak u Vijeću sigurnosti UN-a da je Damask prihvatio da započne provedbu njegovog plana prije 10. aprila.

Režim Bašara el-Asada je obećao Annanu da će "odmah" započeti vojno povlačenje koje će završiti 10. aprila, prema saopćenju Sjedinjenih Američkih Država. Ali, sirijski mediji su prešli preko ovog obećanja.

Već više od godinu dana Siriju potresaju nemiri. U sukobima je poginulo više od 10.000 osoba, uglavnom civila ubijenih u represiji, saopćio je Sirijski opservatorij.