Svijet
1

Sirija: Pobunjenici zauzeli prvo naftno polje

FENA
Foto: Anadolija/Arhiv
Foto: Anadolija/Arhiv
Sirijski pobunjenici su u nedjelju zauzeli jedno od najvećih naftnih polja u zemlji, u istočnoj pokrajini Deir Ezor, saopćio je Sirijski opservatorij za ljudska prava.

"Pobunjenici brigade Džafar Tajar preuzeli su kontrolu naftnog polja El-Vard, istočno od grada Najadin, nakon opsade koja je trajala nekoliko dana", navodi ta organizacija sa sjedištem u Londonu.

"Ovo je prvi put da su pobunjenici preuzeli kontrolu nad nekim naftnim poljem", kazao je AFP-u direktor sirijskog opservatorija Rami Abdel Rahman.

Borba je počela danas u zoru i trajala je nekoliko sati, dodao je Abdel Rahman, i kazao da je 40 vojnika koji su čuvali ovu infrastrukturu ili ubijeno, ili ranjeno ili zarobljeno. Pobunjenici su zaplijenili i jedan tenk, nekoliko blindiranih vozila i municiju, prenosi francuska agencija.

Pokrajina Deir Ezor, koja se graniči s Irakom, posjeduje najveće rezerve nafte u Siriji, a polje El-Vard je jedno od najvažnijih u pokrajini.

Sirija je proizvodila dnevno oko 4.000 barela nafte prije nego što su SAD i EU zabranile, u augustu i septembru 2011. godine, uvoz sirijske nafte i naftnih proizvoda, kako bi izvršile pritisak na Asadov režim.