Svijet
0

Eksplozija na naftovodu u blizini Homsa

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Eksplozija je u utorak pogodila najveći sirijski naftovod koji snabdijeva naftom rafineriju na zapadnom rubu Homsa, saopćili su opozicioni aktivisti.

Na videosnimku, koji se nije mogao potvrditi iz nezavisnih izvora, vidi se gusti dim kako se uzdiže s naftovoda koji povezuje naftna polja na istoku Sirije s rafinerijom u Homsu, jednoj od dvije sirijske rafinerije, prenosi Reuters.

"Naftovod je eksplodirao tokom noći kada su borbe izbile nakon što je Slobodna sirijska vojska pokrenula napade na vojne kontrolne punktove u toj regiji", izjavio je iz Homsa opozicioni aktivista Nader al-Huseini.

Naftovod, koji se proteže kroz poljoprivrednu regiju zvanu al-Basatin, ranije je bio pogođen nekoliko puta, a obje strane međusobno se optužuju za sabotiranje naftovoda.

Predsjednik Bašar al-Asad pokrenuo je oklopne jedinice da pokušaju suzbiti i ugušiti oružani ustanak u gradu, koji se nalazi 140 kilometara sjeverno od Damaska.

Proizvodnja nafte u Siriji naglo je opala nakon što je Zapad prošle godine uveo sankcije sirijskom naftnom sektoru. Pogoršanje ekonomske situacije i gubitak državne kontrole nad brojnim dijelovima zemlje doveli su do naglog pada proizvodnje nafte i nestašice.

Pozivajući se na zvanične podatke, internetska stranica vijesti Syria Report javila je da je potrošnja benzina u Siriji opala za 12 posto u prvih osam mjeseci 2012. godine. Državne zalihe goriva opale su za 24 posto, a lož ulja za 23 posto.