Svijet
0

Sirija: Od jutros poginulo 48 osoba, u Kadisiyi javna smaknuća

FENA
Foto: Agencija Anadolija
Foto: Agencija Anadolija
U napadima vojnih trupa odanih režimu sirijskog presjednika Bašara al-Asada na pripadnike opozicione Slobodne vojske Sirije i civilne ciljeve, širom zemlje u nedjelju smrtno je stradalo 48 osoba.

Organizacija za praćenje poštivanja ljudskih prava sa sjedištem u Londonu saopćila je da je u napadima snaga sigurnosti koji traju od ranih jutarnjih sati na području Damaska, te dijelova sirijske prijestolnice Kabuna, Dume i Heresta smrtno stradalo 18 osoba, te da su u gradu Kadisiye izvršena i javna smaknuća, prenosi agencija Anadolija.

U Deyruz Zori je stradalo 17 osoba, Halepu pet, Homsu tri, Deri dvije te u Hami, Idlibu i Haseki po jedna osoba, saopćila je ova organizacija.

Prema informacijama koje su saopćili iz Damask News Networka još traju sukobi između vojnih trupa odanih režimu sirijskog presjednika Bašara al-Asada i Slobodne vojske Sirije u Arbinu u blizini Damaska, a snage sigurnosti pljačkaju kuće u oblasti Berze.

Prema istom izvoru na cijelom području Halepa još traju sukobi, a vojni avioni bombardovali su područje pod kontrolom Slobodne vojske Sirije.

U međuvremenu, na sjeveru Sirije u gradu Kamisli koji se nalazi na granici s Turskom došlo je do eksplozije u vojnom kompleksu koja se čula u svim dijelovima grada. U područje pogođeno eksplozijom upućeno je više ambulatnih i vatrogasnih kola.