Brojna ubistva u zemlji
0

Sirija: Novembar najkrvaviji mjesec ustanka

FENA
Sirijski dezerteri su napali veliku vojnu bazu u blizini Damaska i ubili više desetina pripadnika oružanih snaga lojalnih predsjedniku Basharu al Assadu, saopćile su sirijske opozicione grupe, prenosi u srijedu BBC.

Dijelovi zloglasne zgrade vazduhoplovne obavještajne službe u Harasti su uništeni, ali za sada nema preciznih izvještaja o broju poginulih. To je najveća akcija koju je izvela Slobodna sirijska vojska (FSA) od kako je u martu počela pobuna protiv režima.

Napad je izveden uoči vanrednog sastanka Arapske lige u Maroku, na kome su se razmatrali načini da se okonča krvoproliće i nove mjere protiv Damaska.

Upućeni tvrde da je ova akcija veoma značajna jer je Vazduhoplovna obavještajna služba učestvovala u gušenju pobune i izaziva veliki strah u narodu. Opozicionari javljaju da su pobunjenici napali bazu s tri strane i da su slični napadi izvedeni i u drugim gradovima.

Dezerteri su formirali FSA prije nekoliko mjeseci i tvrde da su do sredine oktobra imali 15.000 članova, ali analitičari kažu da je taj broj preuveličan.

FSA je u utorak izvela napad na snage režima u gradu Dera i usmrtila 34 vojnika nakon što im je postavila zasjedu.

Novembar je dosad najkrvaviji mesec “sirijskog proljeća” sa 300 poginulih.