Svijet
0

Dezerteri iz sirijske vojske napali veliku vojnu bazu Harasta

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Dezerteri iz sirijske vojske napali su veliku vojnu bazu Harasta nedaleko od Damaska, saopštila je danas sirijska opoziciona organizacija "Generalna komisija sirijske revolucije".

U saopštenju se navodi da je u napadu uništena zgrada u kojoj je smještena obavještajna služba vazduhoplovnih snaga.

Organizacija navodi da je "Slobodna sirijska vojska" u napadu koristila rakete i mitraljeze.

Napad na vojnu bazu dogodio se u vrijeme dok se Arapska liga priprema da razgovara o obračunu sirijskog režima sa antivladinim demonstrantima.

Sirijska vlada je zabranila pristup stranim novinarima zbog čega je veoma teško provjeriri izvještaje o nasilju.

Prema podacima UN, od marta kada je počela pobuna protiv režima predsjednika Bashara al Asaada poginulo je više od 3.500 ljudi. Sirijske vlasti za nasilje okrivljuju oružane bande i militante. 

Analitičari navode da je napad na bazu Harasta veoma značajan, jer se tu nalazi obavještajna služba vazduholovnih snaga koja je jedna od "najstrašnijih" režimskih agencija i koja učestvuje u ugušenju protesta. 
Arapska liga danas će i zvanično na sastanku u Maroku suspendovati članstvo Sirije i razgovarat će o drugim načinima za jačanje pritiska na Assadov režim. 

Sirija, koja neće prisustvovati sastanku, osudila je suspenziju kao "sramotnu i zlobnu", optužujući druge arapske zemlje za udruživanje sa Zapadom radi podrivanja režima.