{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sirija je danas poput Sarajeva i BiH tokom agresije

S
15.3.2012. u 19:35
0
50
Sirija je danas poput Sarajeva i BiH tokom agresije
0
U organizaciji Centra za napredne studije u Sarajevu, Društevnog kongresa Sirijaca u BiH, te Centra za civilizaciju Balkana, danas je u prostorijama Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu održana javna tribina na temu "Revolucija u Siriji: Godina zločina vlasti nad vlastitim narodom".
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Mustafa Bakou, jedan od uvodničara na tribini, kazao je kako je cilj upoznati bh. javnost sa svim zločinima koji se događaju u Siriji.

"Ljudi imaju pogrešno mišljenje o tome šta se to dešava u Siriji. Mnogi misle kako druge svjetske sile imaju prste u tome, ali to nije tačno. Ustvari, Sirijski narod traži slobodu i demokratiju. Traže da se država razvije, da imaju parlamentarne izbore, da budu slobodni i riješe se diktature duge 40 godina. Jednostavno u Siriji nema političkog života, dok je na vlasti jedna porodica", kazao je Bakou.

Dr. Šerif Hakmi, predsjednik Društevnog kongresa sirijaca u BiH, uporedio je Siriju sa Sarajevom i BiH tokom agresije, te kazao kako nema puno razlike.

"Bio sam u Sarajevu tokom agresije ne BiH i znam šta se sve dešavalo. Danas u Siriji imamo još goru situaciju. Ciljano se ubijaju civili, žene i djeca... Narod pokušava na normalan i miran način tražiti svoja prava, ali ne vjerujem da će dugo izdržati pod ovakvim pritiskom", naglasio je Hakmi.

Revolucija u Siriji samo je nastavak dešavanja koja smo imali u Arapskim zemljama proteklih godina, kazao je dr. Ahmet Alibašić, iz Centra za napredne studije u Sarajevu.

"Ova brutalna ubijanja prelaze svaku mjeru. Ključ situacije u svojim rukama drži Moskva i najlakši izalazak iz sadašnje situacije jeste da oni promijene svoj stav prema sirijskom režimu. U protivnom Kofi Annan neće uspjeti i vjerovatno će biti svjedoci jednog dugog sukoba i postoji bojazan da se on pretvoriu građanski rat kakav smo imali nekada u Alžiru, ilineku vrstu regionalnog sukoba.", zaključio je Alibašić.

U okviru tribina, u Gazi Hurev-begovoj medresi je održana i izložba fotografija, stradanja sirijskog naroda.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: